За да сe придържамe максимално към качeството, коeто сe стрeмим да прeдоставямe на нашитe клиeнти, от винарна Чукара обръщамe спeциално вниманиe при избора на гроздe за нашитe вина.
Философията ни се основава на проследимия произход на гроздето. Характерът и качеството на виното са пряко свързани с неговия произход, с концепцията за отношенията между земята, лозата и човека или така наречения тероар. Основата на вината на изба Чукара са в изключителния тероар/нашите вина са израз на нашия тероар: те отразяват винените райони, климата, почвата и геологията на лозята в България. Целта е да се бере и селектира най-високо качество грозде, узряло спрямо стандартите за сорта вино. Извършва се ръчна, традиционна беритба, което отговаря на нашите изисквания за качество по време на прибиране на реколтата. Така е възможно да се подбере и сортира най-подходящо узрялото грозде, като се запазва неговата цялост.
Какво има значение за нас от винарна Чукара? Хармонията с природата, опазването на околната среда, природосъобразно отгледано грозде, както и естествения процес на винификация.
Всички наши вина ферментират с различни щамове културни дрожди според сорта вино, които да осигурят правилната алкохолна ферментация, а при червените вина – и последваща ябълчена-млечнокисела ферментация. По този начин се осигурява производство на индивидуални вина с ясно изразен характер, които са оформени от тероара и използваната за създаването им технология. Така уникалния характер на лозето се прехвърля върху виното и ни позволява да направим произхода разпознаваем по вкуса.
Реколта 2022 в съкровищницата на винарна Чукара ще включва освен емблематичните за нас сортове мускат отонел, розе от каберне совиньон и каберне совиньон, също така и шардоне, совиньон блан и мерло. Създаваме ги с грижа, обич и търпение, за да продължавате да се наслаждавате на разпознаваемия и неповторим вкус и аромат на вината с име Чукара.