За да сe придържамe максимално към качeството, коeто сe стрeмим да прeдоставямe на нашитe клиeнти, във винарна Чукара обръщамe спeциално вниманиe на селекцията на гроздe за нашитe вина.
Философията ни за винопроизводство разглежда на първо място природното богатство на българския тероар. Характерът и качеството на виното са пряко свързани с неговия произход, с взаимовръзката между земята, лозата и човека. Вина Чукара пряко отразяват основните български винени райони с техните специфични климат, географски особености и традиции. Наша водеща цел е да се бере и селектира само най-високо качество грозде, узряло спрямо стандартите за сорта вино. Залагаме само на традиционна ръчна беритба, защото само така е възможно да се подбере и сортира най-добре узрялото грозде, като се запазва неговата цялост.
Какво има значение за нас от винарна Чукара? Хармонията с природата, опазването на околната среда, природосъобразно отгледано грозде, както и естествения процес на винификация.
Всички наши вина ферментират с различни щамове културни дрожди според сорта вино, които да осигурят правилната алкохолна ферментация, а при червените вина – и последваща ябълчена-млечнокисела ферментация. По този начин се осигурява производство на индивидуални вина с ясно изразен характер, които са оформени от тероара и използваната за създаването им технология. Така уникалния характер на лозето се прехвърля във виното и ни позволява да направим произхода разпознаваем по вкуса.
Реколта 2023 в съкровищницата на винарна Чукара ще включва освен емблематичните за нас сортове мускат отонел, каберне совиньон, шардоне, совиньон блан и мерло, като ще добавим и розе от Пино ноар. Създаваме ги с грижа, обич и търпение, за да продължавате да се наслаждавате на разпознаваемия и неповторим вкус и аромат на вината с име Чукара.
Цялата ни продуктова линия вина може да намерите и закупите в онлайн магазина ни: shop.chukara.bg